1. Home
  2. Formula
  3. 1
  4. Corona update: GP’s van Monaco, Azerbeidzjan en Canada in gevaar
Corona update: GP’s van Monaco, Azerbeidzjan en Canada in gevaar

Corona update: GP’s van Monaco, Azerbeidzjan en Canada in gevaar

0
0

Het lijkt erop dat de GP’s van Monaco, Azerbeidzjan en Canada helaas niet op F1-kalender 2021 kunnen blijven staan. Door de coronacrisis lijkt het niet mogelijk te zijn om deze races plaats te laten vinden.

De eerste wijzigingen aan de F1-kalender 2021 zijn afgelopen week al bekend gemaakt. De GP van Australië, meestal de opener van het seizoen, is verplaatst naar November 2021. De GP van China is volledig van de kalender verdwenen en vervangen door een tweede GP in Italië en wel op Imola. Het zullen hoogstwaarschijnlijk nog meer wijzigingen doorgevoerd gaan worden, als de coronacrisis blijkt voortduren. De webpagina Fomule1.nl meldt dat de GP’s van Monaco, Azerbeidzjan en Canada vermoedelijk ook nog van F1-kalender 2021 gehaald zullen worden. De definitieve bevestiging hiervan wordt in Februari 2021 verwacht.

De GP’s in Monaco en Azerbeidzjan, beiden stratencircuits, behoeven vele malen meer voorbereiding dan bestaande circuits. De organisatie van deze GP’s moet maanden van tevoren al beginnen met het opbouwen hiervan, wat in tijden van de coronacrisis, te grote gezondheidsrisico’s met zich mee brengt. De organisatie van de GP van Australië kan dit beamen, aangezien ze vorig jaar in eenzelfde situatie hebben gezeten. Na maanden van voorbereiding en opbouwen werd de GP op het laatste moment toch nog afgelast, waardoor de gemaakte kosten niet terugverdiend konden worden.

Canada bevindt zich momenteel middenin een enorm strikt coronabeleid. Iedereen die Canada binnenkomt moet namelijk verplicht veertien dagen in quarantaine. Dit hoeft geen problemen op te leveren voor de race zelf, aangezien deze pas in Juni 2021 op de kalender staat, maar wel voor het opbouwen ervan. Men moet namelijk ruim op tijd kunnen beginnen met het gereedmaken van het circuit, iets wat met deze maatregelen erg lastig lijkt te gaan worden.

Liberty Media heeft al alternatieven klaar staan, voor het geval de GP’s afgelast moeten gaan worden. De GP van Monaco zou dan vervangen gaan worden door de GP van Turkije, die net als vorig jaar gehouden zal worden op Istanbul Park. De GP van Azerbeidzjan en GP van Canada zouden op hun beurt vervangen worden door de GP van Duitsland, op de Nürburgring, en een derde GP van Italië, op het circuit van Mugello.